top of page
Search

Mager, halfvol of volle zuivel: wat is de beste keuze?

  • Writer: Sanne van der Mooren
    Sanne van der Mooren
  • May 14
  • 3 min read

Updated: Jun 18

Het is soms een hele uitdaging om je boodschappen te doen zonder overspoeld te worden door tegenstrijdige adviezen. Dus laten we het samen even rustig op een rijtje zetten. Is magere yoghurt of volle yoghurt de beste keuze voor je hormoonhuishouding?



ree

Je staat voor het zuivelschap en ineens hoor je al die influencers in je hoofd: ‘Van volle yoghurt kom je aan’, ‘Magere yoghurt is ongezond’, ‘Zuivel kun je beter helemaal vermijden’. Gewoon een pak yoghurt kiezen voelt tegenwoordig bijna als een morele beslissing.





Het is soms een hele uitdaging om je boodschappen te doen zonder overspoeld te worden door tegenstrijdige adviezen. Dus laten we het samen even rustig op een rijtje zetten: welke vorm van zuivel kun je het beste nemen en waarom?


Wat zuivel met je lichaam doet

Allereerst is het van belang te weten wat zuivel met je doet en waarom het prima past in een gezond eetpatroon. Zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt lijkt samen te hangen met minder risico op diabetes type 2. Daarnaast levert het een hoop belangrijke voedingsstoffen: eiwit, calcium en wat B-vitamines. Deze ondersteunen bijvoorbeeld je spieren, energiehuishouding en botten.


Wanneer je liever geen zuivel neemt

Als je om bepaalde redenen geen zuivel wil, bijvoorbeeld om dierenwelzijn of milieuredenen, dan is dat ook prima mogelijk. Het is dan wel belangrijk om je eetpatroon goed in te richten. Je kunt de zuivel vervangen voor een plantaardige vervanger zoals ongezoete soja-yoghurt. Let hierbij op dat je kiest voor een suikervrije variant en met toegevoegde calcium en vitamine B2 en B12. Vergelijk de producten onderling op eiwitgehalte, meestal is op basis van soja het meest identiek. Producten op basis van haver, kokos of amandel bevatten vaak minder eiwitten, waardoor ze niet dezelfde voordelen leveren voor je gezondheid. Door goed te vergelijken krijg je alsnog de benodigde stoffen binnen.


Het verschil tussen volle zuivel, halfvol en mager

In de supermarkt zie je melk en yoghurt vaak in drie varianten: mager, halfvol en vol. Dit verschil heeft alles te maken met het vetgehalte. Magere melk of yoghurt bevat het minst vet, volle melk het meest en halfvol zit daar tussenin.


Het vet in melk is grotendeels verzadigd vet, iets waar we liever niet te veel van binnenkrijgen vanwege het risico op hart- en vaatziekten. Daarom zijn magere en halfvolle producten meestal de gezondere keuze.


In de fabriek worden de vetpercentages aangepast om te voldoen aan wettelijke normen. Zo ontstaat uit dezelfde melk een magere, halfvolle of volle variant. De hoeveelheid eiwit, calcium en vitamines blijft daarbij grotendeels gelijk. Goed nieuws dus!


Is volle zuivel of magere zuivel het best?

Hoewel het op social media lijkt alsof het enorm zwart-wit is welke van deze twee je moet nemen, ligt het in het echt toch iets genuanceerder. Het is namelijk helemaal afhankelijk van jouw doel. In het kort kun je dit geheugensteuntje onthouden wanneer je weer in het zuivelschap staat te twijfelen.


Je wilt afvallen of op gewicht blijven: Dan is mager of halfvol vaak een logische keuze. Minder vet is namelijk minder calorieën, terwijl je wél dezelfde hoeveelheid eiwitten en calcium binnenkrijgt. Vet is natuurlijk niet per se slecht, maar het liefst eten we zo min mogelijk verzadigde vetten. In zuivel zitten dus voornamelijk verzadigde vetten. Door voor mager te kiezen kun je het zelf wat voedzamer maken: bijvoorbeeld door zelf wat onverzadigde vetten toevoegen: bijvoorbeeld uit noten.


Zelf kies ik op dit moment bijna altijd voor magere kwark of magere yoghurt, omdat ik niet wil aankomen en omdat ik mijn gezonde vetten liever op andere plekken inbouw (zoals noten, avocado of lijnzaad). Dan krijg ik meer onverzadigde vetten en weer wat andere voedingsstoffen en vezels binnen voor dezelfde hoeveelheid calorieën.


Je wilt aankomen of meer binnenkrijgen: Dan kan volle zuivel juist heel handig zijn! Het geeft je meer calorieën zonder dat je méér volume hoeft te eten, perfect als je snel vol zit of meer energie nodig hebt. Ook handig na een operatie, ziekte of bij ondergewicht.


Mijn advies

Gebruik mager of halfvol als je basis en voeg onverzadigde vetten toe uit andere bronnen zoals zaden, noten, avocado, olijfolie. Gebruik volle zuivel als je dat lekkerder vindt, wil aankomen of als je moeite hebt met voldoende calorieën binnenkrijgen.

Wil je weten wat het beste in jouw situatie past? Heb je hulp nodig bij een lange reis, boodschappen doen of wil je gewoon een uurtje sparren? Stuur me dan een bericht en bekijk welke vormen van begeleiding ik aanbied. Dat kan al vanaf een eenmalige eetdagboek check via de mail!




 
 
 

Comments


bottom of page