Van boerenkool tot acaï: zijn superfoods de sleutel tot stralende gezondheid en 'hormoonbalans'?
- Sanne van der Mooren
- Apr 10
- 4 min read
Updated: Jun 18
Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: 1 voedingsmiddel dat je een enorme gezondheidsboost kan geven. Hoe terecht is die status eigenlijk?
Superfoods zijn al jaren een hype. Van acaï tot boerenkool, en van chiazaad tot gojibessen: deze producten worden vaak gepresenteerd als wondermiddelen voor een goede ‘hormoonbalans’. We grijpen er met liefde en plezier naar, omdat we ons allemaal energieker en gezonder willen voelen en dan het liefst zo snel mogelijk. Niet gek dus dat superfoods hartstikke duur zijn: we willen een oplossing voor ons probleem dus kopen het toch wel. Maar hoe terecht is die status eigenlijk? Kun je echt je gezondheid drastisch verbeteren door simpelweg een paar ‘super’ producten aan je dieet toe te voegen? Laten we eens kijken.
Wat maakt een superfood ‘super’?
De term ‘superfood’ is geen wetenschappelijke of wettelijke naam. Het wordt meestal door bedrijven of in nieuwsberichten gebruikt. Wanneer komt een product dan in aanmerking om superfood te worden? Het verwijst meestal naar bepaalde voedingsmiddelen die een hoge concentratie aan voedingsstoffen bevatten, denk aan vitamines, mineralen of antioxidanten. Maar eigenlijk is het met name marketing: het verkoopt als een malle. Hang er wat nieuwsberichten, influencers en met een beetje geluk nog een wetenschappelijk onderzoek aan en je bent er.
Is superfood gezond?
Nou, nee. Ja, superfoods kunnen een gezonde keuze zijn in een gebalanceerd eetpatroon, omdat ze vaak veel vitamines en mineralen bevatten. Maar één product kan je gezondheid helaas niet veranderen. Om je gezondheid te bevorderen is het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te eten. Daarvoor heb je overigens helemaal geen dure producten nodig. Als je gevarieerd eet krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het ene product bevat namelijk weer andere vitaminen en mineralen dan het andere product. Door de focus op specifieke superfoods te leggen, vergeten mensen soms de basis: variatie. Als je je blind staart op gojibessen en chiazaad, maar verder een eenzijdig dieet hebt, mis je nog steeds essentiële voedingsstoffen en zul je dus niet gezonder en fitter worden.
En die superfood hormoonbalans dan?
Je hoort vaak dat bepaalde superfoods of voedingspatronen je ‘hormoonbalans’ kunnen herstellen. Maar hormonen werken niet op die manier: ze zijn geen statisch iets dat je simpelweg in balans kunt brengen.
Ons hormoonstelsel is een dynamisch en complex systeem dat de hele tijd in beweging is. Hormonen schommelen van nature de hele dag door en worden beïnvloed door onder andere slaap, stress, beweging en voeding. Ze zijn dan ook nooit helemaal ‘in balans’ in de zin van een stabiele, onveranderlijke staat. Dit is een normaal proces. Bij sommige aandoeningen, zoals PCOS, verloopt deze regulatie niet zoals zou moeten. Hormonale processen raken verstoord, wat kan leiden tot klachten zoals een onregelmatige cyclus, insulineresistentie en een verhoogde productie van androgenen. Dit wordt vaak een ‘hormonale disbalans’ genoemd, maar het is eigenlijk een verstoring van de normale hormonale regulatie.
Wat wél helpt voor een goed functionerend hormonaal systeem? Een stabiele bloedsuikerspiegel, gevarieerd eetpatroon, voldoende slaap, regelmatige beweging en stressmanagement. Gezond eten speelt hierin absoluut een belangrijke een rol, maar er is geen magisch product dat al je hormonen ineens in balans brengt. Laat je dus niet misleiden door mooie beloftes!
Een paar populaire superfoods onder de loep
Acaïbessen
Acaï staat bekend als antioxidantbom en zou veroudering tegengaan en gewichtsverlies bevorderen. Maar de acaïproducten die je hier koopt, zijn niet vers: ze komen in de vorm van bewerkte purees, sapjes of poeders. En daar gaat een groot deel van de voedingswaarde verloren. Je betaalt een hoop geld voor weinig voedingswaarde. Daarnaast kun je gewichtsverlies niet bevorderen met een specifiek product. Ook bevatten acaïbowls vaak veel toegevoegde suikers door toppings zoals granola en honing. Een goedkoper én gezonder alternatief? Blauwe bessen!
Boerenkool
Boerenkool is wél een toegankelijke en betaalbare superfood. Het zit bomvol vitamine C, K en vezels en kan prima onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Maar: spinazie, broccoli en andere groene groenten zijn minstens zo voedzaam. Afwisseling blijft het belangrijkst, van alleen boerenkool eten word je niet gezonder.
Chiazaad
Deze kleine zaadjes zijn rijk aan omega-3 en vezels. Ook kun je van chiazaad lekkere pudding maken (zoals deze tiramisu-style pudding) met veel vezels en goede vetten. Absoluut een gezond product, maar je kunt van alleen chiazaad geen wonderen te verwachten. Het is minstens zo gezond als andere zaden en pitten die je kunt kopen. Een leuke afwisseling dus. Lijnzaad en walnoten bevatten namelijk ook vezels en omega-3.
Gojibessen
Deze kleine rode bessen worden geroemd om hun hoge gehalte aan antioxidanten. Maar net als bij acaï komen gojibessen vaak gedroogd of als sap, wat de concentratie van suikers verhoogt. Bovendien zijn ze niet per se beter dan blauwe bessen, die veel goedkoper en makkelijker verkrijgbaar zijn.
De echte superfood? Afwisseling!
Superfoods kunnen zo nu en dan prima een aanvulling zijn op je voeding, maar ze bieden geen oplossing voor al je problemen. Besef dat het vaak een duur product is dat veel goedkope en makkelijk verkrijgbare alternatieven heeft. De key tot gezondheid is variatie. Een gevarieerd dieet met veel groenten, fruit, volkoren producten, noten en peulvruchten geeft je álle voedingsstoffen die je nodig hebt.
Kortom: je kunt prima superfoods eten, maar vergeet niet dat een appel, een handje walnoten of een portie linzen minstens zo gezond (en vaak goedkoper) zijn. Echte superkrachten zitten in een gebalanceerd eetpatroon, niet in één magisch ingrediënt.
Liefs, Sanne
Comments